A betegségek lelki okai, avagy miért vagyunk betegek?

Minden megbetegedés az idegek miatt alakul ki, kivéve a nemi problémákat. Ezt a viccet az orvosok, habár kinevetik, de nem áll messze az igazságtól. A mai világban gyakran felvetjük a kérdést: miért betegednek meg az emberek? A válasz nyilvánvaló, a gyökeret a betegségek lelki okai között kell keresni. A testünk egy biológiai mechanizmus, ami zökkenőmentesen és problémamentesen működik, mint egy óramű. De ha ilyen okos szerkezetünk van, akkor miért vannak kudarcok, miért betegednek meg az emberek?

A betegségek lelki okai abból adódnak, hogy mi, szuperokos és civilizált lények, megpróbáljuk kihasználni a szervezetünket. Cukorbetegség, asztma, szívkoszorúér betegség, magas vérnyomás, gyomorfekély, allergia – ez csak egy rövid lista, amelyekről kiderül, hogy a betegségek lelki okai idézik elő. Ezeknél az ember nem színlel, hanem tényleg beteg. A valóságban azonban a betegségeket az egyén életében bekövetkezett lelki zavarok, valamilyen gyász, tragédia vagy hosszantartó stressz váltja ki. Ezekre az okokra kell tehát hatnunk a gyógyulásért.

Szinte népbetegséggé vált a pajzsmirigy túlműködés

Bár az endokrin rendszer rendszeres felülvizsgálatára vonatkozó tanácsokat gyakran ok nélkül halljuk, valójában ezek minden nyilvánvaló előjel nélkül is előfordulhatnak és egy ideig diagnosztizálatlanok maradhatnak. Az olyan tünetek pedig, mint a fáradtság és a rossz hangulat könnyen a stressz vagy az alváshiány számlájára írhatóak. Az olyan hétköznapi betegségek, mint a pajzsmirigy túlműködés, ami nélkül az egészséges anyagcsere lehetetlen, súlyos problémát rejthetnek.

Felmérések szerint, több millió ember szenved világszerte a pajzsmirigy betegségek valamilyen formájában. Ezek 60%-a viszont nem is tud róla. Európában különböző adatok szerint, a lakosság 15-40%-át érintik ezek a kórképek és sok tagállamban minden második embernek pajzsmirigy rendellenessége van. Ennek ellenére, a pajzsmirigy túlműködést nehéz azonnal felismerni, mert a tünetei számos rendellenességre jellemzőek. Milyen megelőző intézkedéseket tehetünk az elkerülése érdekében? Mindenképpen figyeljünk oda a táplálkozásunkra!