Jó tapadást biztosít a téli túra bakancs

Sokunk tavasszal vagy nyáron kezd túrázni, amikor a hőmérséklet viszonylag magas és a körülmények kedvezőek, így téli túra bakancs nem szükséges számunkra. Azonban, ha már nem vagyunk kezdők és egyre inkább kísértést érzünk arra, hogy havas ösvényeken túrázzunk, ezt a lábbelit nem lehet nélkülözni. Ezért, mielőtt elindulunk a hegyekbe, szerezzük be a szükséges felszerelést, hogy az alpesi körülmények között is leküzdhessük a tél minden kihívását! Ehhez mindenekelőtt minőségi túra bakancs kell.

Téli túra bakancs – mire figyeljünk?

A tél nemcsak a környező havas panoráma gyönyörű látványáról szól, hanem az alacsony hőmérsékletről is, amit gyakran erős hideg szél kísér, jeges ösvényekről, ahol néha elég nehéz megtartani az egyensúlyt és néhol a sodrással is nehéz megküzdeni.

De nem az a szándékunk, hogy eltántorítsuk bárkit a téli kalandoktól. Éppen ellenkezőleg! Csak azt szeretnénk, ha mindenki tudná, milyen körülményekkel fog gyakran szembesülni, ezért a téli túra bakancs elengedhetetlenek.

Sok kezdő elfelejti ezt, de a nyári túra lábbelik nem alkalmasak a téli túrázáshoz és fordítva. A melegebb hónapokban a könnyebb és légáteresztő modelleket tanácsos választani, míg télen a stabilitás és a láb hatékony szigetelése a hótól vagy a fagytól elsődleges szempont lesz.

Alacsony vagy bokáig érő szabás? Membránnal vagy anélkül?

A hegyekbe való téli túra bakancs a bokán felül kell érnie. Nyáron viszont a könnyebb és légáteresztő modellek a legjobbak. A hóval borított ösvények és a nedves terep magasabb szabású bakancsot kíván.

A minőségi modellekbe épített protektorok minimalizálják a lábbeli belsejébe behatoló víz kockázatát, de csak a talp felől. A nedvesség viszont a felső részen keresztül szintén bejuthat a bakancsba, de erre is van bevált megoldás. A téli túra bakancs kiválasztásakor jó döntés a membránnal ellátott párokra szavazni. Ezek megvédik a lábat a hidegtől és a nedvességtől, miközben szabad légzést tesznek lehetővé.

A lábbeli belsejébe bejutó nedvesség kockázata a varratok számától is függ. A víz elég könnyen áthatolhat rajtuk, ezért minél kevesebb van belőlük, annál jobb. Az ideális megoldás az egy darab bőrből készült cipő, amit speciális, szabadalmaztatott konstrukció segítségével alakítanak ki. Ilyen a legtöbb nomadsport.eu webshopban megvásárolható túra bakancs, ami stabil talppal van ellátva a csúszós felületeken való jobb tapadás érdekében.

A téli túrázás gyakran életre szóló szenvedély. Ön is szeretné megtapasztalni az igazi alpesi hangulatot, havas körülmények között? Akkor mindenképpen szerezzen be egy pár téli túra bakancsot, mert ez nemcsak a kényelemről, hanem a biztonságról is szól!

Túra bakancs a kihívásokkal teli terepre

A speciálisan a szabadban való tartózkodáshoz igazított túra bakancs ideális alkalmi erdei sétákhoz, kihívást jelentő alpesi túrákhoz. Ahhoz, hogy a túrázást a legteljesebb mértékben élvezhessük, a megfelelő lábbeli elengedhetetlen, mert a lábaink csak így lehetnek biztonságban és kényelemben. Milyen túra bakancs felel meg az elvárásainknak és nyújt megfelelő kényelmet, védelmet? Ismerjük meg a kiválasztás során fontos szerepet játszó fogalmakat és találjuk meg a legmegfelelőbbet!

Mi a túra bakancs funkciója?

Minden lábbeli típusnak megvan az elsődleges felhasználási területe. Nincs ez másként a túra bakancsok esetében sem. Már a névből is kiderül, hogy leginkább a lelkes túrázók használják, vagy azok, akik csak alkalmanként iktatnak be egy-egy vidéki kirándulást az útitervükbe. Akár az első, akár a második csoportba tartozunk, számos olyan pillanat van, amikor a sportcipő helyett, a túracipőt érdemes választani.

Először is figyelembe kell venni, hogy milyen terepre készülünk. Még ha első pillantásra egy erdei séta egyszerű természetűnek is tűnik, szintkülönbségek és problémás felületek nélkül, a látszat csalóka lehet. Még a reggeli harmat vagy a lehullott levelek is megnehezíthetik a körülményeket, amivel kevesen számolnak.

A túra bakancs előnyei közé tartozik, hogy elnyeli a gyaloglás közbeni ütéseket, biztosítja a lábaknak szükséges támasztékot, véd a nedvességtől és bizonyos esetekben a hidegtől, megfelelő alátámasztást biztosít a lábujjaknak és a bokának, továbbá csökkenti az alsó végtagok fáradtságát és megterhelését.

Több kategóriája létezik. A legtöbb vásárló a legegyszerűbbnek azt találja, ha úgy választ, hogy milyen tevékenységet tervez bennük végezni, vagy milyen terepen tervez mászni. Gyakran találkozhatunk olyan lábbelikkel a sportboltokban, amelyeken az outdoor felirat szerepel.

A túracipőkkel ellentétben, ezek több órás tevékenységhez vagy mérsékelt megterheléshez, például szabadidős futáshoz, kerékpározáshoz, erdei terepen való gyalogláshoz nyújtanak fokozott kényelmet a lábnak. Ne számítsunk azonban különleges módosításokra a talp vagy a felület tartósságának esetében.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű túra bakancsot?

A megfelelő méret kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a lábfej a túrázás során megterhelődik és a mérete eltérő lehet, ha reggel kezdünk túrázni és délután, amikor már 1-2 kilométert gyalogoltunk. Ez az oka annak is, hogy a túra bakancsoknál valamivel nagyobb túlméretezés ajánlott, mint a klasszikus szabadidős modelleknél. Nyugodtan adjunk hozzá 1-1,5 centimétert a tényleges lábhosszunkhoz.