Natúr és ízesített vodka fajták

Ha a világ minden táján ismert italokról van szó, biztosan megemlítik az orosz alkoholokat is. A vodka garantáltan szóba kerül, mert igen kedvelt, nemzetközileg híres égetett szesz. Az ukránul csak „vizecske” néven elterjedt színtelen ital készülhet sokféle keményítőben vagy cukorban gazdag alapanyagból, például búzából, kukoricából, rozsból, de akár burgonyából is.

Általában 37%-os alkoholtartalommal bír, de léteznek erősebb változatai is. A vodka gyártásában Oroszország, Lengyelország és Ukrajna van az élen, de csak egy hajszál választja el a dobogótól Svédországot is. Egyesek a szobahőmérsékletre esküsznek, mások hűtve ajánlják. Több népszerű koktél alapanyagául szolgál, például vodka hozzáadásával készül a Bloody Mary, a Cosmopolitan és a Long Island.

Ma már nemcsak színtelen változatai kaphatóak, hanem színezett, ízesített fajtái is. Elterjedt a málnás és almás vodka, de olyan különlegességekre is szert tehetünk, mint a sóskaramellás, uborkás, vaníliás vagy chilis. Ízük a likőrökhöz hasonló, de ezeket a típusokat kevésbé vagy egyáltalán nem édesítik.