Többféle lehet a minőségi rum

Előléptetés, diplomaosztó, születésnap? Kifogyott az ajándékötletekből? Egy szép palack, benne minőségi rum orvosolhatja a problémát. Több, világszerte elismert gyártó kínálja, tehát a választék bőséges.

Habár már jóval korábban felfedezték a cukornádültetvény rabszolgái az értékes nedűt, az első lepárlás a XVII. században történt a Karib-térségben. Származása ma is vitatott, egyesek szerint Barbados-ról indult hódító útjára.

Talán ennek is köszönhető, hogy a térség a minőségi rum hazája. A gyártásnak nincsenek általánosan elfogadott szabályai. Egyes helyeken 40, máshol kizárólag a minimum 50% szeszt nevezik így. A minőségi rumok között fellelhető a hagyományos aranyszínű, de a fehér és fekete is.

A fekete a legtestesebb, érlelési ideje kifejezettem hosszú, minimum 7 év. A tölgyfahordóban érlelt, karamellel színezett arany rum esetében ez csupán 3 év. Hogy melyiket választjuk ajándékba, függ az ajándékozott személyiségétől. Erős egyéniségeknek a fekete dukál, lágyabb természethez válasszunk inkább fehéret.