Ősidők óta használt a rajzszén és szénceruza

A rajzolás a hobbija? Igazán tónusos, szemet gyönyörködtető képeket szeretne alkotni? Próbálta már a szénceruza nevű eszközt? A szenet ősidők óta használják rajzolásra. A ceruzaváltozat alig különbözik a rajzszéntől. Csupán kapott egy köntöst, így némileg „tisztábban” lehet vele dolgozni.

A szénceruza fa vagy műanyag borításba burkolt porrá őrölt szén és kötőanyag. Akárcsak a grafit esetében, puha, közepes és keményebb változatokban is kapható. Imént említett társánál sötétebb tónusok alkotására képes, emiatt igen népszerű rajzeszköz. Hagyományos papíron nem tud megtapadni, így ajánlott durvább felületű rajzlapon alkalmazni.

Amint a grafitceruza esetében egy nem tervezett vonalat vagy réteget radírral könnyedén eltüntethetünk. A szénceruza finom vonalak, kontúrok megrajzolásához, aprólékos munkákhoz kiváló. Az ezzel a technikával készült, kész rajzokat érdemes fixatív spray-vel rögzíteni. Ha szeretne gazdagon árnyalt, különleges portrékat alkotni, válassza a szénceruzát! Kellemes alkotást!