Nyáron nagyon hasznos a kerti madáritató

A tikkasztó nyári melegben fontos, hogy a környezetünkben lakó élőlényeket is segítsük. Erre remek lehetőség a kerti madáritató kialakítása. Egy ízlésesen elkészített alkalmatosság azonban nemcsak a szárnyasoknak nyújt majd örömet, hanem a szabadtér is színesebb lesz tőle. Ezen alkalmatosság elkészítése egyszerű, ráadásul felhasználhatunk hozzá feleslegessé vált konyhai kiegészítőket is.

Ez nemcsak nyáron, hanem télen is segítséget nyújt majd a csivitelőknek. Közepes átmérőjű és maximum 6-8 cm mélységű alkotásban gondolkodjuk. Fontos, hogy biztonságos legyen! A méretezés mellett pedig ügyeljünk majd a víztároló rendszeres tisztítására is! A kerti madáritató védett helyre kell kerüljön, ahol nem veszélyezteti őket semmilyen ragadozó.

A hazai fecskepopuláció sajnos igen alacsony számú. A fajfenntartáshoz azonban sikeresen hozzájárulhatunk mű fecskefészek telepítésével. Azon kívül, hogy az életben maradásukat segítjük, igen hasznos a jelenlétük. A fecskék ugyanis szúnyogokkal, legyekkel és egyéb kártékony rovarokkal táplálkoznak. Tehát, ha otthont biztosítunk nekik, ők a rovarállomány gyérítésével hálálják majd meg.

A füsti- és molnárfecskék sárból készítik a fészkeiket, de az odú kialakítása számos ponton eltér, így némi kutatómunkára lesz szükségünk az elkészítéséhez. Nemcsak formailag, de méretben is különböző fészket igényelnek. Ha a házikók telepítése mellett döntünk, egyszerre 3- 4 darab is kihelyezésre kerülhet. Fajtától függően pedig, a mű fecskefészek lehet nyitott vagy zárt kialakítású.