Mi is pontosan az a pedelec kerékpár?

Minden pedelec elektromos bicikli, de nem miden elektromos bicikli pedelec. A pedelec kerékpár a leginkább elterjedt típusnak számít az elektromos kerékpárok világában.

Bár hivatalosan az e-bike olyan bringát jelent, ami gombnyomással vagy a gázkar meghúzásával képes gyorsulni, az elektromos meghajtás miatt, sokan mégis ezt az elnevezést használják, persze tévesen. A bonyodalomra még rátett egy lapáttal az S-Pedelec megjelenése is.

A pedelec kerékpárok kizárólag rásegítéssel működnek. Ebben vesz részt az elektromos motor, ami önerőből nem képes meghajtani a bringát, ehhez mindenképp pedáloznia kell a biciklisnek. Az S-pedelec teljesítménye nincs korlátokhoz kötve.

A hagyományos pedelec kerékpár maximális teljesítménye nem lehet több, mint 250W és a rásegítésnek ki kell kapcsolnia 25 km/h elérése esetén. A rásegítést 45 km/h eléréséig tolja ki, ehhez viszont a jogszabályok értelmében, segédmotoros jogosítvány és rendszám szükséges, illetve megfelelő világítás. A lényeg, hogy egy ilyen megvételével elégedettek leszünk.