Gyertyaöntés házilag, egyszerűen

A hobbik tárháza napjaikban szinte végtelen. Amennyiben szórakoztató és egyben hasznos elfoglaltságot keresünk magunknak, abban az esetben a gyertyaöntés tökéletes opció lehet. Első hallásra komplikált feladatnak tűnik, azonban némi gyakorlással könnyedén elsajátítható. Néhány alapfelszerelésen kívül nincs túl nagy eszközigénye.

Kellő tapasztalattal pedig korlátlan számban alkothatunk csodás dekorációkat az otthonunkba és egyedi ajándékokat. A házi gyertyaöntés megkezdése előtt néhány szükséges kelléket és alapanyagot mindenképpen be kell szereznünk. Ilyen a viasz, a kanóc, jó minőségű öntőedény és forma. Ezeken kívül nem hiányozhat a hőmérő, hurkapálcika, olló és a hőálló kesztyű sem.

A nyersanyagok közül a paraffinviasz sokféle aromával és több különböző színben is elérhető. Nagyon könnyű dolgozni vele, jól formázható. A méhviasz ennél kicsit korlátozottabb tulajdonsággal rendelkezik, hiszen sem illatosítani, sem színezni nem lehet. Előnye viszont, hogy frissé, tisztává, illatossá teszi a levegőt. Mindenféle megmaradt gyertyacsonkok, valamint viaszpor is alkalmas arra, hogy újat alkossunk belőle.

Ha mindent összekészítettünk, kezdődhet az érdemi munka! Elsőként a megfelelő formát kell kiválasztani, amibe a kanóc befűzésre kerül. A szép végeredmény érdekében, ennek középen kell elhelyezkednie. Majd következik az anyag megfelelő hőmérsékletre történő felmelegítése. A viasz a kívánt temperatúra elérésekor színezhető és illatosítható. A gyertyaöntés utolsó lépése pedig a hűtés.