Coaching és pszichoterápia, hasonlóságok és különbségek

Az önsegítő gyakorlatok új irányzatainak megjelenése kiemelkedő tendenciát mutat az utóbbi években. Mindegyikük célja az életminőség és a pszichológiai jólét javítása. Felmerül tehát a kérdés: „Van-e kvalitatív különbség a coaching és a rövid távú terápia között?”

Manapság több mint 450 terápiás irány van és ezek száma nap mint nap bővül. A coaching keretében altípusokat különböztetünk meg, amelyek eltérnek egymástól, a megoldandó feladatok hatókörétől, típusától és az általuk támasztott emberi viselkedési modellektől függően.

A coaching, mint fiatal szakma, csak most kezd elismerést szerezni. Bár kevesen kételkednek az üzleti környezetben történő első személyes tréning hatékonyságában, a life coaching sok kérdést vet fel. Végül, de nem utolsósorban azért, mert az életvezetők által feltett kérdések pontosan úgy hangzanak, mint a pszichológusok kérdései.

Az eljárás olyan folyamatként definiálható, ami lehetővé teszi az ügyfélnek, hogy elgondolkodjon és felfedezze, hogy ki ő, mi fontos neki, mi az erőssége, nehézsége, mit tud tenni a kívánt változásokért. A life coaching mindig az eredmények elérésére irányul és magába foglalja az edző és az ügyfél partnerségét. Maguk a coachok leggyakrabban a pszichoterápia és a tanácsadás ellentétén keresztül definiálják a módszert.

A terápiát olyan embereken érdemes alkalmazni, akiknek egészségtelen pszichéje van, bajba jutottak, negatív érzelmekbe ragadtak vagy segítségre van szükségük. A coaching és a terápia hatékonysága közös tényezőkön alapul, de az edzés a feltételes normák zónájában működik, míg a terápia köre szélesebb.