A pálinka híres magyar ital

Melyik Magyarországnak a híres szeszesitala? Valószínűleg mindenki azonnal rávágja, hogy a pálinka és bizony igazuk van. Minden országnak megvan a saját büszkesége és ez alól a mi hazánk sem kivétel.

Ezt a hagyományos italt évtizedekre, sőt, évszádokra visszamenőleg készítették a felmenőink, hol engedéllyel, hol anélkül. Nem is olyan régen, szinte minden pincében ott működtek a tiltott szeszfőzdék, amelyek hozzájárultak a mai sikeréhez. Mivel az elkészítésénél vigyázni kell az etanol és metanol megfelelő szétválasztására, a boltokban csak a hivatalos készítők palackjait találjuk meg.

A végleges árát nagyban befolyásolja az elkészítéséhez felhasznált gyümölcs, ugyanis létezik hagyományos, de extrémebb fajtája is. Leggyakrabban a körte és a szilva jelenik meg benne, de találunk alma, cseresznye vagy eper ízűt.

Az exportra is küldött termék eredetvédett, ezáltal csak hazánkban és 4 osztrák tartományban szabad készíteni. Létezik ugyan egy román pálinka is, de a tulajdonságai eltérőek és másik családba sorolják be.