A napelem használatával jót teszünk

Vannak az életben divathullámok, amiket egy idő után sokan kezdenek meglovagolni, ám ez bizonyos helyzetekben nem rossz, hanem kifejezetten jó. Az egyik ilyen a napelem technológia használata, ami megújuló energiaforrásként segít abban, hogy a Föld továbbra is élhető bolygó maradjon az emberiségnek. Az utóbbi néhány 100 évben a fosszilis energia felhasználásával igen jelentős mennyiségű szén-dioxidot jutottunk a levegőbe és ez a folyamat a mai napig tart, ráadásul gyorsuló tempóban.

Tehát, ha nagyon hamar nem teszünk valamit, a napelem hiába lesz jelen a mindennapokban, néhány évtizeden belül komoly problémákkal nézzünk majd szembe. Jelen pillanatban biztosat senki sem tud, azonban készültek az utóbbi néhány évben olyan tanulmányok, amelyek alapján akár 2050-re igazán komoly gondjaink lehetnek.

Tehát, a ma született gyermekek fiatalkora már nem úgy nézne ki, mint azoké, akik most 30-40 évesek. Most még úgy tűnik, hogyha gyorsan változtatunk, akkor megelőzhetjük a nagy bajt. Ehhez azonban át kellene állni az emberek fejében néhány dolognak, így többek között a napelem is alapértelmezett kellene legyen, amikor új házakat építenek. Azon már nem tudunk változtatni, amit elődeink elkövettek, a mindennapok során viszont lehetőségünk van más döntéseket hozni.

Elég csak arra gondolni, hogy mennyi felesleges hulladék keletkezik például a csomagolóanyagokból. Ha már az általános iskolában arra tanítanánk a gyermekeinket, hogy óvják a környezetet és érdemben tegyenek azért, hogy a világ olyan maradjon, amilyenek ma ismerjük, akkor számukra már evidencia lenne, hogy napelemet is üzembe állítsanak, amikor arra lehetőség van.