A kerékpár pumpa lényeges tartozék

A kerékpározás múltja nem olyan régi, mégis hatalmas fejlesztéseken és evolúción ment már keresztül. A 19. század elején még a monociklik is nagyon menők voltak, napjainkban viszont inkább a kétkerekű változat maradt fent, a triciklit pedig inkább gyerekek használják a bringázás elsajátítására.

Függetlenül attól, hogy milyen biciklit hajt, a kerekek felfújása miatt, az egyik legfontosabb bringás eszköz a kerékpár pumpa lett. A kézi vagy a pedálos változat egyaránt hatékonyan fújja be a szelepen át a levegőt, amivel újra keménnyé tehető a gumi. A puha kerék roncsolja a vázat és a küllők elvesztéséhez is vezethetnek mindamellett, hogy alig lehet ilyenkor a kerékpárt tekerni.

Vannak egyes kerékpár típusok, amiket használóik nagyobb megterhelésnek tesznek ki, ilyenkor gyakran az is előfordul, hogy a kerékben lévő nyomást a kerékpár pumpa segítségével korrigálni kell. Ha nem szeretné túltolni benne a nyomást, akkor olyan modellt érdemes beszereznie, amin nyomásmérő is található. A teleszkópos kerékpár pumpa egyike a legnépszerűbb változatoknak. Azonban sokszor ezek a garázsban, pincében maradnak és nem tudnak a bringázó személy segítségére lenni, ha távol vannak az otthonuktól.

Érdemes ilyenkor műanyag vagy fémvázas kézi pumpát vásárolni, amit a helytakarékosságának köszönhetően bármikor el lehet vinni a túrákra. Ha nem is tart otthon kerékpár pumpát, még mindig elviheti a fémparipát egy szervizbe. Itt kötelezően kell legyen legalább 1 darab, amivel pillanatok alatt ki lehet egyenlíteni a kerékben a nyomást és kellő mennyiségű levegőt juttatható be.