Egyedülálló ízéről ismert a sherry

A sherry egy különleges spanyol bor, ami a Jerez de la Frontera környékén termelt fehér szőlőből készül. A spanyol borászat egyik büszkeségének érlelési helyszíne a Jerez-i borvidék, ami a világörökség része és a terület egyedülálló mikroklímája is hozzájárul az ital karakterének kialakulásához. A sherry különböző típusai, a készítési és érlelési folyamatoknak köszönhetően, eltérő ízvilággal rendelkeznek.

A Fino a legkönnyebb és legszárazabb sherry, ami friss, mandulás ízével tűnik ki. A Manzanilla a Finohoz hasonlóan száraz, de enyhén sós karakterével különbözik. Az Amontillado egy oxidatív érlelésen átesett változat, ami gazdagabb, dióra emlékeztető ízekkel rendelkezik. Az Oloroso szintén hosszú oxidatív érlelés során nyeri el sötét színét és intenzív aromáját.

A sherry sokoldalú ital, ami magában, aperitifként vagy étkezések kísérőjeként is fogyasztható. A száraz típusok, mint a Fino és Manzanilla, ideálisak a tengeri ételekhez, míg az édesebb változatok, mint az Oloroso, sajtokhoz és desszertekhez illenek inkább.