Az étkező lámpa hangulatot teremt

A 2010-ben bemutatott Eredet (Inception) című filmben hangzik el az egyik főszereplőtől, hogy a film története szerint az álomban a látványnál sokkal fontosabb a hangulat. Aki járt már kellemes étteremben, esetleg szórakozóhelyen, aminek megjelenése miatt nem esett le az álla, de valahogy jó érzés volt ott lenni, az tudja, hogy mire gondolt a filmbéli karakter. Az étkező lámpa segítségével szolidan, de mégis határozottan tudjuk befolyásolni a helyiség hangulatát úgy, hogy adott esetben csak és kizárólag a perifériás látásunk révén vesszük észre.

Olyan ez, mint amikor beszélgetünk valakivel, érezzük, hogy egységes az összkép és ez így elég is számunkra. Nem kezdjük egyesével megnézni a ruhadarabjait, a kiegészítőit, a használt anyagokat vagy tudatosan elemezni a színeket.

A szemünk közvetíti a helyzet hangulatát, ami kedves összképet alakít ki bennünk. A hozzánk vacsorára érkező vendégek éppen így vannak, az étkező lámpa talán fel sem tűnik nekik, ám jelenlétével pont azt a kellemes hangulatot teremti meg, amiben jól érzik magukat az emberek. Sok kicsi sokra megy, mondjuk olykor.

Pont ezért fontos, hogy okosan, megfelelő stílusérzékkel válogassuk össze a lakásunk berendezési tárgyait, bútorait, párosítsuk a színeket, illetve anyagokat. Ha nem megy magunktól, akkor kérhetünk tanácsot egy jó stílusérzékkel megáldott rokontól, ismerőstől. Amennyiben biztosra szeretnénk menni, kereshetünk jó referenciákkal rendelkező, szakavatott lakberendezőt, aki tudni fogja, hogy milyen étkező lámpa illik a helyiségbe.