Az elektromos kerékpár használatával könnyebb a haladás

A bringán való közlekedés egészséges, környezetkímélő, de bizonyos élethelyzetekben nehéz tud lenni. Ezek a gondok az elektromos kerékpár beszerzésével kiküszöbölhetőek, hiszen a vezetése nem igényel nagy erőkifejtést. Az ilyen jellegű brigák fel vannak szerelve elektromos motorral, ennek hála pedálozás nélkül is lehet haladni, természetesen megfelelő töltöttségi szint mellett. Az elektromos kerékpár akkumulátorának az erősségétől függ, hogy mennyi ideig használhatóak, mert az erősebb aksik lehetővé teszik a hosszabb távok megtételét, akár nehezebb terepen is.

Természetesen a motorral, aksival, gázkarral felszerelt modellek általában többe kerülnek, mint a hagyományos városi vagy országúti változatok, de a befektetés gyorsan megtérül. Az elektromos kerékpár termékkategória legtöbb típusa 25 km/h maximális sebességet képes felvenni és a vezetéséhez nincs szükség engedélyre, bárki tudja használni, akár van valamilyen jogsija, akár nincs, de a közlekedési szabályok betartása erre a járműre is vonatkoznak, tehát érdemes körültekintően venni részt a forgalomban.

A választásnál, a kényelmi szempont mellett, igen fontosak az adott paraméterek, mint amilyen a motor teljesítménye. Ez általában 250 W-ra korlátozódik. A hatótávolság szempontjából az sem mindegy, hogy az elektromos kerékpár milyen akkuval rendelkeznek, mint ahogy az sem, hogy mekkora a súlyuk. Az optimális fajták nem nehezebbek 40 kg-nál. A szerkezeti megoldások terén is nagy a szórás. Van olyan kialakítású is, amit a klasszikus, speciális vázú bringából alakítottak ki, egy elektromos szett beépítésével.

Általában a standard megoldás a hátsó szerkezetbe integrált motor. A vezérlőközpont a kormányon van elhelyezve és a vezérlő egység a meghajtás minden részét irányítja. Az elektromos kerékpár gumiabroncsai minden esetben szélesek, így a kissé agresszívabb vagy hegyi terepen történő kerékpározást is lehetővé teszik. Az elektromos kerékpár az idősebb korosztály kedvence is lett, hiszen nem terhelik sem az izomzatot, sem pedig az ízületeket.