A csípős szalámik olyan fajták, amiket egy vagy több csípős összetevő, jellemzően chili hozzáadásával állítanak elő, a hagyományos fűszerkeverékhez képest. Éppen csípősségük az, ami megkülönbözteti az ízüket és teszi ezeket nagyon népszerűvé. Milyen ételekkel harmonizálnak a csípős szalámik? Derítsük ki!
Csípős szalámik: milyen ételekkel kombinálhatjuk?
Ahhoz, hogy a legjobban élvezhessük az ízüket, elengedhetetlen, hogy ezeket a termékeket a megfelelő ételekkel kóstoljuk, olyan kombinációkat alkotva, amelyek kiemelik a felvágott határozott karakterét, ugyanakkor enyhítik a túlzott erősségét. Íme, mit érdemes a csípős szalámival kombinálni!
Kenyér
A leginkább illő élelmiszer kétségkívül a kenyér. Ebből is sokféle van, mint: a klasszikus, alacsony sótartalmú, házi vagy a durumbúzából készült kenyér. Az egyetlen fajta, amit kerülni kell, az a már eleve túl sós változat.
Zöldségek
A szalámik és a zöldségek kombinációja mindig nagy élvezetet nyújt és a csípős fajták sem kivételek. Sőt, a zöldségek frissessége segít kiegyensúlyozni a csípősséget. A legjobb párosítás főtt brokkolival van, hiszen nem véletlenül főzik ezt az egészséges zöldséget gyakran chili hozzáadásával.
Sajtok
A felvágottak sajttal való fogyasztása hagyomány, de ez csípős fajtával is lehetséges? Természetesen igen, feltéve, hogy édes, fiatal és nem túl pikáns sajtokat választunk. Leginkább a friss ricotta, a kenhető sajt, az édes gorgonzola és az ementáli sajt ajánlott.
Gyümölcsök
A felvágottak gyümölccsel való fogyasztása nem tabu, éppen ellenkezőleg. Gondoljunk csak a nagy klasszikusokra, a sonkára és a dinnyére vagy a sonkára és a fügére, nem beszélve a szőlőről, ami remekül illik a legkülönbözőbb felvágottakhoz. A csípős szaláminak is van megfelelő gyümölcse. A legjobb a lédús és cukros, de ne legyen túl édes, hogy ne keltsen túl nagy kontrasztot. Az ananász kiemelkedik a többi közül, ezt a kombinációt mindenképpen érdemes kipróbálni.
Borok
Mit igyunk a fűszeres szalámi mellé? A pikáns ízű kolbászok elkerülhetetlenül szomjúságot okoznak, de ha csak vizet iszunk hozzájuk, akkor nem tudjuk igazán értékelni a termékeket. Jobb bort inni. A fehérbor, mint például a Pinot Grigio vagy a vörösbor, mint a Merlot remek választást jelentenek. Ne feledkezzünk meg a sörről sem, amit gyakran fogyasztunk csípős felvágottal készített pizza mellé. Itt a legjobb választás egy kesernyés sör, ami kiemeli a chili ízét vagy egy édesebb változat, ami enyhíti a csípősséget.
Miért távolítsuk el a szalámik héját?
A héj eltávolítása általános és szinte természetes gyakorlat. A külső felületet, azaz a héjat eltávolítjuk, hogy láthatóvá váljon a fűszerezett, préselt és érlelt darálthús. Mindig szükséges eltávolítani? Mikor a legjobb ezt megtenni? Fedezzük fel együtt az összes titkot, hogyan élvezhetjük legjobban ezt az ínyencséget egészséges módon!
Miért nem esszük meg a szalámik héját?
A héja nem más, mint az a bél, amibe az alapanyagokat töltik. Különböző típusok léteznek: természetes és mesterséges, más néven szintetikus. Nyilvánvaló, hogy a szintetikus vagy mesterséges anyagból készülteket nem lehet megenni, míg a természetesek az állatok belső szerveiből készülnek, amik speciális kezelésen esnek át. Azonban, bár a természetes belek ehetőnek minősülnek, mindig tanácsos elkerülni a héj elfogyasztását.
Mi történik, ha megesszük a szalámik héját?
A szalámik héj nélkül történő fogyasztása nem okoz súlyos egészségkárosodást, azonban figyelembe kell venni, hogy a külső felületen általában penész található. Ez a feldolgozott húsok érési folyamatában nagyon fontos szerepet játszó, természetes módon kialakuló nemes penész. A szintetikus ipari belekben néha mesterségesen is előállítják a penészt.
Bár valójában jó penész, ízében nem az, ezért jobb, ha nem esszük meg, mert rossz ízt és szagot áraszt. Teljesen veszélytelen viszont, ha a szalámi héját kutyának vagy macskának adjuk, feltéve, hogy természetes (tehát ehető) bélről van szó és figyelni kell az esetleges szálakra vagy zsinórokra, amiket a csomagoláshoz használnak.
Mikor kell eltávolítani a héjat? Szeletelés előtt vagy után?
Mivel ez megváltoztathatja az ízt, nagyon fontos, hogy a szeletelés előtt eltávolítsuk. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szeletelés előtt meg kell tisztítani. A belet ugyanis óvatosan meg lehet törölni egy nedves ruhával, hogy eltávolítsuk a felületi penészt, majd a felvágottat így szeleteljük. Az így kapott szeletekről aztán egyenként el kell távolítani a héjat.
Alternatív megoldásként a szalámikat héj nélkül is felszeletelhetjük, de ügyelnünk kell arra, hogy csak a fogyasztani kívánt rész héját távolítsuk el, a többi részét pedig érintetlenül hagyjuk. Egy kis bemetszéssel a késsel a bél mentén meghámozhatjuk és felfedhetjük a vörösebb részét, amit aztán kézzel, a klasszikus ferde vágással szeletelünk. A fel nem szeletelt részt hűtőszekrényben kell tárolni, a bélben, ami védőfunkciót lát el.
Bármikor is fogyasztjuk, a minőségi termékek mindig igazi csemegének számít, legyen az csípős vagy hagyományos, ráadásul temérdek módon fel lehet használni a konyhában.