A női ékszerek széles skálája

Tudományos ténynek is mondhatnánk, hogy a nők sokkal több ékszert viselnek, mint a férfiak. Ezért lehetséges, hogy a női ékszerek a fajtájukat tekintve sokkal szélesebb skálán mozognak.

Ha megpróbálnánk sorba venni azokat, először biztosan mindenkinek a nyaklánc, a gyűrű, a fülbevaló, valamint a karkötő jutna eszébe, azonban ezeket pusztán kategóriáknak tekinthetjük, nem kimondottan fajtáknak. Ugyanis ezeket tovább bonthatjuk alfajokra, például karikagyűrű, lábujjgyűrű, bedugós, vagy lógós fülbevaló és még sorolhatnánk.

Ezek mellett, a női ékszerek listáján még fel kell sorakoztatunk az úgynevezett kiegészítőket és a dísztárgyakat is, ahová a medálok, a karórák, a brossok és a bokaláncok tartozhatnak. A férfiaknál csupán a gyűrű, a fülbevaló, a nyaklánc, a karkötő, valamint a karóra számít alapékszernek.

Természetesen itt is van még néhány kiegészítő darab, mint a mandzsetta, valamint a nyakkendőtű. Azonban manapság a férfiak egyre több ékszert viselnek, így lehetséges, hogy idővel már sokkal többfélét tarthatunk számon.