A hitelkalkulátor igazodik a jelenlegi jogszabályokhoz

A hitel szó hallatán a legtöbbünkben negatív érzések kavarognak. Az igazság viszont az, hogy kölcsönt lehet okosan is igényelni, feltéve, ha nem hűbelebalázs módjára vágjuk bele a fejszénket e vitathatatlanul nagy volumenű projektbe. A legtöbb laikus kételkedve tekint a hitelkalkulátor nyújtotta számításra, holott bizonyított tény, hogy ezek a modern programok a lehető legkörültekintőbben végzik el a számításokat, természetesen a mi javunkra.

A manapság elérhető hitelkalkulátorok felhasználóbarát mivoltára és átlátható működésére nem lehet egyetlen zokszavunk sem, aminek köszönhetően még azok is bátran belevághatják a fejszéjüket a hitel körüli részletek kitisztázásba, akik egyébként nem számítanak a technika fenegyerekeinek. A hitelkalkulátorok aktualitása is lépést tart korral. Mit jelent ez gyakorlatban? Nos, a legtöbb innovatív kalkulátor figyelembe veszi az aktuális jogszabályokat is, így pontos képet fest a lehetőségeinkről, méghozzá személyre szabottan. Ha a család elhatározza, hogy kölcsönt vesz fel ingatlanvásárlási céllal, garantáltan az első kérdéseket között szerepel a törlesztő részlet milyensége. Az, hogy több évre is elköteleződünk a választott pénzügyi intézmény mellett, nem egyszerű lépés és fontos a kisbetűs részekkel is maximálisan tisztában lenni ahhoz, hogy a bizalmunk ne rendüljön meg. A hitelkalkulátor e tekintetben is vállalja a minden részletre kiterjedő felvilágosítást, így néhány kattintással konkrét adatok kerülnek a birtokunkba. Legyen szó babaváró hitelről, esetleg a lakáshitel opciójáról, nagyon fontos, hogy tisztán, kérdőjelektől mentesen lássuk az előttünk lévő utat. Szintén elengedhetetlen, hogy a lakáshitel igénylése esetén ne tartsunk a már jól ismert negatív töltetű „kisbetűs” részektől.

Alapvetően, ha a kölcsön igénylés kerül szóba, a hitelezők választhatnak a fix és a változó törlesztő részlet között. A fix kamat, amint azt a neve is tökéletesen sejteti, változatlan összeg. Mindig az a díj a releváns kamatként, amiben a szerződés megkötésének a pillanatában a felek megállapodtak. A fix kamat akkor is rögzített marad, ha a piaci számok változnak. Bár ez vonzó opció sok vállalkozó jelentkezőnek, de megvan az a hátulütője, hogy ez a fixált összeg minden esetben nagyobb, mint a változó kamat díja. Az utóbbi viszont igazán zsákbamacska, hiszen a piaci helyzet alakulása akár negatív mederbe is terelheti az ügy alakulását. A szakértők azoknak, akik életükben először folyamodnak a lakáshitelhez, általában a fix törlesztő összeget javasolják komolyabb megfontolásra.