A ház külső szigetelése kulcsfontosságú az energiatakarékosságban

A fűtési rendszer által termelt hő a külső szerkezeteken, falakon, padlókon, ablakokon és ajtókon keresztül távozik a szabadba. Télen, a helyiség hőmérsékletének fenntartása érdekében, a fűtési rendszernek folyamatosan működnie kell. A hőveszteséget a ház külső szigetelése által lehet csökkenteni, amivel a fűtési költségek egy része megtakaríthatóvá válik. De ennek a lépésnek más előnyei is vannak. Ilyen például a fűtési energiafogyasztás csökkentése, a kellemes beltéri klíma kialakítása a belső falak felületi hőmérsékletének növelésével, az épület élettartamának meghosszabbítása, illetve annak jobb megjelenése.

Ha a ház külső szigetelése mellett döntünk, akár 70% energiát is megtakaríthatunk. Ez azért is optimális megoldás, mert növeli a falak hőellenállását és megoldhat bizonyos építési hiányosságokat, úgynevezett hőhidakat is. A hőhíd olyan hely, ahol a szerkezet hőellenállása kisebb. Ez lehet különböző mélyedés, a helyiségek sarkai vagy az ablakok körüli helyek. Ezek növelik a nedvességet is, ami elősegíti a penész kialakulását. A ház külső szigetelése után a falak jobban megtartják a hőmérsékletet, ami az épület nagyobb hő stabilitását eredményezi, még akkor is, ha a külső hőmérséklet folyamatosan változik. Így a helyiségek nyáron hűvösek, télen pedig sokáig megőrzik a meleget.

Nálunk is hódít az olcsó könnyűszerkezetes ház

A könnyű, vékonyfalú vázas konstrukciós épületek olyan építési módot jelentenek, amit világszerte már több mint fél évszázada használnak. Ezt a technológiát először Kanadában alkalmazták. Azért fejlesztették ki, hogy rövid idő alatt sok, legfeljebb 3 szintes házat lehessen építeni. Fontos volt továbbá figyelembe venni az adott régió éghajlati viszonyait is. Az utóbbi években, az olcsó könnyűszerkezetes ház Magyarországon is elterjedt, elsősorban a szilárdsága és a tartóssága miatt.

Ezek a szerkezetek előregyártottak, így az időjárási körülményektől függetlenül, gyorsan és egyszerűen felépíthetőek, rossz időjárás esetén is. Az építéséhez szükséges berendezések kis helyet foglalnak el, ráadásul a szerkezetet nem kell szárítani és a telepítés után azonnal képes elviselni a súlyt. Az olcsó könnyűszerkezetes ház nagyon könnyű és nem igényli habarcs vagy ragasztó használatát. Amiatt is egyre több ügyfél választja ezeket az épületeket, mert könnyen módosíthatóak és az aktuális igényekhez igazíthatóak. Az ilyen típusú építés lehetővé teszi az innovatív épületszerkezetek különböző formáinak és kialakításának létrehozását. Hazánkban is egyre több olyan cég van, ami olcsó könnyűszerkezetes házak létrehozására képes. Ők szokatlan megrendelések teljesítésére is képesek.